Sorteringshatten och Trolldrycksläraren

Ny vecka, nya analyser! Innan vi tar klivet in genom den där härliga järneksdörren till Hogwarts vill jag tacka för smarta synpunkter på det förra inlägget. Det är helt klart många juridiska oklarheter kring försäljningen av Bertie Botts bönor. Vidare vill jag uppmärksamma er på att detta är ett dubbelavsnitt - inlägget täcker både kapitel 7 och kapitel 8. Detta beror på att jag för första gången kände att det inte direkt flödade av juridik i ett kapitel.
 
Så,vi har anlänt till Hogwarts och vad passar då bättre än att vi gör ett första besök i skollagen? I 5:3 SkolL finns en bestämmelse om att elever ska tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet. Man skulle möjligen kunna ha synpunkter på om detta är uppfyllt när rektorn uttryckligen varnar för den förbjudna skogen och menar att en korridor i skolbyggnaden bör undvikas om man inte "vill dö en mycket plågsam död". Det är visserligen fint att han varnar för detta, men det är trots allt 11-åringar vi har att göra med. Frågan är om en varning verkligen är tillräcklig för att säkerställa tryggheten på ett tillräckligt sätt.
 
Kort efter ankomsten till Hogwarts får vi stifta bekantskap med professor Snape. Denna karaktär kan man ju efter att ha läst hela serien ha väldigt delade åsikter om, men inledningsvis beter han sig enkelt uttryckt som ett svin. Även om han snabbt utser Harry till sitt personliga hatobjekt får vi också veta att det inte är något nytt att han beter sig otrevligt. Min kärlek till Dumbledore till trots måste jag därför ifrågasätta att han låter Snape undervisa (jo, jag vet att det finns skäl till det och är en del av "the greater good"-planen). Enligt 6:5 SkolL har huvudmannen (vilket då i och för sig kan vara skolans styrelse och inte enbart rektorn) en skyldighet att se till att personalen uppfyller de regler som finns i 6 kap. SkolL, som har till syfte att motverka kränkande behandling. Enligt 6:9 SkolL får personalen inte utsätta eleverna för kränkande behandling. Bara under Harrys första vecka blir han förolämpad av Snape och dessutom hotad av vaktmästaren Filch. Så, handen på hjärtat - Hogwarts är på många sätt en drömskola, men i vissa avseenden ger ledningen intryck av att vara så slapp att man skulle kunna tro att de tagit lektioner hos ledningen för Lundsberg.
 
Har ni fler bestämmelser i SkolL som ni tycker är aktuella redan nu? Är det okej att riskera elevers trygghet och välmående för att man personligen har skäl till att vilja ha kvar vissa lärare? Fritt fram att diskutera!
 
Vi ses i Midnattsduellen nästa vecka!
 
 
 
 
1 rebbex:

skriven

som 11åring kommer du vilja kliva över avspärrningen den fattiga som vanligt kommer bli fångad av rektorn medans dom små pixel felen slinker igenom skadas någon så är det rektorn som är ansvarig men han kommer skylla på fattiga lärar vikarien som var rast vakt. eftersom åklagaren vill 1 ha in pengar 2 ha en straffad så kommer lärarvikarien fällas om det inte var en upp byggd väg mellan A Tryggheten och B otryggheten Eftersom vikarien blir dömd så straffas han på sätt b också alltså sparken och troligen sätt C inget nytt jobb som lärare! Men som engelska små sparare vet är ju det en besparing på några hundratusen för hoppningsvis per år alltså en ren vinst! Och nästa vikarie kan anställas med lägre lön har den engelska federal research vunnit några kronor till. Den magiska wanden blir således längre och kan köpa ytterligare en syrius åt sin dotter i tröst för den magiska transformen som blev så fel! Det hade i det fallet kanske varit bättre att köpa en bägare troll dryck åt baronessan så att hon kan bli hel som dom andra wanden! annars kanske syrran ska vissas upp!

2 Hanna:

skriven

skrev en gång en a-uppsats om hur hogwarts stämde överens med svenska skolans värdegrund. inte många rätt där.

Svar: Åh, spännande! Om du har kvar den får du gärna skicka, vore spännande att läsa :)
Christine

3 rebbex:

skriven

Undrar hur det kunna bli en a uppsats har hogwarts samma värde grund som glass försäljaren eller annser hen att rödvin säljs bäst som inom hogwarts?

4 Herr V:

skriven

Snape borde ju kunna ha någon slags anställningstrygghet (eftersom det nu är svenska regler vi applicerar här) vilket innebär att han inte utan en ordentlig utredning kan sparkas. Kanske finns det något slags åtgärds/behandlingsprogram som man hoppas få honom att sluta med sitt kränkande beteende? Kanske har han inte fått tillräcklig information om vad som är tillåtet och inte och helt enkelt rättat in sig i ledet (jmfr den bastubadande sulfitoperatören)?

Svar: Intressant synpunkt! Oklart om han någonsin fått en formell varning, troligen inte. Kanske kunde han omplaceras till någon position som inneburit lite mindre kontakt med eleverna?
Christine

Kommentera här: